Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

λικερ φραγκοσυκο


καλησπερα..... συνταγη για λικερακι φραγκοσυκο τη χρωστουσα νομιζω  απο τη βαφτιση της Εύας ..
ωραιο ελαφρυ φρουτωδες καλοκαιρινο για δροσιστικα βραδια..... δεν ειναι της εποχης  βεβαια.... αλλα τον ερχομενο αυγουστο ξερετε τι θα κανετε .....!!!!!!!! λοιπον.......
υλικά:
-6 ωριμα φραγκοσυκα να εχουν παρει ενα ωραιο κοκκινο ή εστω πορτοκαλι χρωμα  οπως παραπανω στη φωτο δηλαδη.......
-300 ml τσικουδια  τωρα αν εσεις εχετε αλλο ποτο δοκιμαστε το ετσι εμεις εδω στα χανια εχουμε  την τσικουδια σε αφθονια  και σε μια τιμη που μπορεις να κανεις πειραματισμους..
επομενως τσικουδια ........
-200 γρ ζαχαρη
-200 γρ νερο
-1/3 απο το ξυλο κανελλας και 1 γαρυφαλλο μη βαλετε πιο πολυ θα χασετε τη γευση του φραγκοσυκου.... εγω στο 1 λιτρο τσικουδια εβαλα ενα ξυλο κανελλας και 2-3 γαρυφαλλα ....
παρασκευή:
 καθαριζουμε τα φραγκοσυκα  απο τη φλουδα τους αυτο χρειαζεται να το κανετε με γαντια γιατι αυτα τα μικρα αγκαθακια βρισκου τροπο και διαπερνουν τα παντα....... σε ενα βαζο βαζετε λοιπον τη σαρκα απο τα φραγκοσυκα με την τσικουδια και την κανελλα με το γαρυφαλο.
 κλεινετε και αφηνετε το βαζο για 10 μερες σε ένα ντουλαπι μακρια απο το φως αν το βγαλετε στον ηλιο θα χασει αυτο το ομορφο προτοκαλι χρωμα του....
επειτα απο 10 μερες φτιαχνετε το σιροπι με τις αναλογιες παραπανω.... το αφηνετε να βρασει  περιπου 5-8 λεπτα να δεσει λιγο.... αφου κρυωσει το σιροπι το ενσωματωνουμε με τα φραγκοσυκα στο βαζο και ανακατευουμε ελαφρα ... στη συνεχεια σουρωνουμε  πρωτα για να φυγει η σαρκα απο τα φραγκοσυκα και ενα δευτερο σουρωμα θα γινεται με τουλπανι ή πολυ λεπτο υφασμα οπως η οργαντζα για να φυγει το ιζημα και τα κατακαθια...
το λικερ χρειαζεται ενα μηνα περιπου να "ξεκουραστει" και να ωριμασει σε σκιερο μερος......
ελπιζω να σας αρεσει αν καποιος το φτιαξει ας αφησει ενα σχολιο πως του φανηκε..... 
Δημοσίευση σχολίου