Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

λικερ και μαρμελαδα πορτοκαλι

αρκετα τα πορτοκαλια μας φετος ... και τι καλυτερο απο καποια να χρησιμοποιηθουν για να μας γλυκανουν την καθημερινοτητα.....

παμε για τις συνταγες;;;;


 λικερ πορτοκαλι:

-12 πορτοκαλια σχετικα μεγαλα  1500 κιλο ηταν τα δικα μου...να μην ειναι κηρωμενα αν γινεται βιολογικα απο τον κηπο μας κτλ κτλ...
τα πλενουμε  και με το καθαριστηρακι τις πατατας παιρνουμε τη φλουδα(το ζεστ-στη μαγειρικη ορολογια) 
-σένα βαζο βαζουμε τοις φλουδες με 
-500 γρ τσικουδια και 500  γρ ζαχαρη
-1 μικρο ξυλο κανελλας και 2 γαρυφαλα
το αφηνουμε σένα ντουλαπι για καμια 20 μερες ανακινουμε περιστασιακα για να βοηθησουμε τη ζαχαρη να λιωσει....
- σουρωνουμε  με τουλπανι ή ψιλο τουλι........ και αφηνουμε ενα μηνα να ωριμασει....... και ειναι ετοιμο!!!!


με τη σαρκα του πορτοκαλιου που εμεινε θα κανουμε μαρμελαδα..... 

λοιπον μαρμαλεδα πορτοκαλι:


-καθαριζουμε το ασπρο που ειναι κατω απο τη φλουδα δεν ξερω πως λεγεται..... να μεινει μονο η σαρκα εγω το κανω με το μαχαιρακι  και τη σαρκα την κοβω σε πιο μικρα κομματια.... μου βγηκε κατι λιγο παραπανω απο κιλο... το ελιωσα στο μπλεντερ....να μη φαινεται τιποτα μια κρεμα ρευστη εγινε.......
-στο 1 κιλο πορτοκαλι εβαλα 1 κιλο ζαχαρη ..και το εβαλα να βρασει θελει μιση ωριτσα περιπου για να σφηξει λιγο....... την αποθηκευουμε σε αποστειρωμενα βαζα!!!
 αχ !! βγηκε πολυ καλη....... και νοστιμοτατη.........!!

καλη επιτυχια!!!
Δημοσίευση σχολίου