Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Ντόνατς ή Λουκουμάδες!!!!!



υπεροχη λιχουδια ....... πραγματικα δεν μπορω να αντισταθω.......... και σημερα μου ηρθε ......... και φτιαξαμε με τα παιδια νοστιματοτητα ντονατς -λουκουμαδες.... δυστυχως δεν εχω φωτογραφικη προς το παρον  αλλα θελω να πιστευω οτι την επομενη φορα που θα τα κανουμε θα εχετε και λαχταριστες φωτο.....
παμε για την συνταγη;;;;;;

υλικα:

-800 γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
-250 γρ χλιαρο νερο
-250 γρ χλιαρο γαλα
-125 γρ λιωμενο βουτηρο
-2 φακελακια ξηρη μαγια
-2 αυγα
-1 πρεζα αλατι
-150 γρ ζαχαρη
για το σιροπι
500 γρ νερο
250 ζαχαρη

εξτρα υλικα
-ηλιελαιο για το τηγανισμα( με το ελαιολαδο γινονται λιγο βαρια)
-ζαχαρη κρυσταλλικη για πασπαλισμα
-αλευρι για πασπαλισμα και ανοιγμα του φυλλου
-κουπατ ή φλυτζανα ή ποτηρι για να βγαλουμε το σχημα του ντονατ

εκτελεση:
βαζουμε την ξηρη μαγια με λιγο απο το αλευρι μας σ΄ένα μπωλακι με λιγο απο το χλιαρο νερο να γινει ενας χυλος περιμενουμε να φωσκουσει -ανεβει κανενα 10 λεπτο το πολυ
συνηθως εξαρταται  απο τη θερομοκρασια του σπιτου τωρα το χειμωνα μπορειτε να το βαλετε και για λιγο πανω στο καλοριφερ ....
σε μια λεκανη βαζουμε ολα τα υλικα για το ζυμαρακι.  Μολις ο χυλος -μαγια φουσκωσει το προσθετουμε και αυτο.... ζυμωνουμε...... ζυμωνουμε....... καλα να ενσωματωθουν ολα τα υλικα .... αφηνουμε να ανεβει το ζυμαρακι.....  κανενα 10 λεπτο περιπου !!!
οφου ανεβει και μετα με ενα πλαστη ανοιγουμε ενα φυλλο σχετικα χοντρο  ενα 1 -1μιση εκατοστο  με μια φλυτζανα του τσαγιου που εχει μεγαλο στομιο  τη χρησιμοποιουμε ως κουπατ για να βγαλουμε ομορφα στρογγυλα ντονατ και με μικρα σφηνοποτηρα κανουμε την τρυπα στη μεση ... ελπιζω να καταλαβαινετε τι εννοω ..... εναλλακτικα μπορειτε να παρετε ενα νεροποτηρο και να τα βγαλετε σε αυτο το μεγεθος..... χωρις τρυπα στη μεση.......  πασπαλιζουμε με αλευρι και τα αφηνουμε να ανεβουν ξανα αυτη τη φορα για μιση ωρα περιπου -παλι εξαρταται απο τη θερμοκρασια δωματιου......θα διπλασιασουν το μεγεθος τους....
βαζουμε το λαδι στο τηγανι σε μετρια φωτια και σε μια αλλη κατσαρολα τα υλικα για το σιροπι (θελει περιπου 10- λεπτα βρασιμο και θα ειναι ετοιμο)  λοιπον τηγανιζουμε τα ντονατ μας σε οτι σχημα τελικα αποφασισαμε να τους δωσουμε........ ακουμπαμε σε χαρτι κουζινας να τραβηξει τα πολλα λαδια και μετα κανουμε μια βουτια στο ετοιμο πλεον και ζεστο σιροπι μας  αλλα βουτια ................
ισα που θα το βουτηξουμε στο σιροπι  και θα βγει.....χρησιμοποιω πιρουνακι γι αυτο ..... τωρα πασαπλιζουμε με ζαχαρη και απο τις δυο πλευρες μολις κρυωσει ειναι ετοιμα........ εμεις που ειμαστε 5 + 1 μωρο ( το μωρο δεν εφαγε εννοειτε.......) το τσακισαμε  το πιατελακι και μειναμε ικανοποιημενοι !!αντε τωρα να χασεις κιλα με τεοια λιχουδια!!!!!!
 δε σας λεω ποσα βγαζει γιατι ο καθενας αναλογα τι χρησιμοποιησε ως κουπατ θα βγαλει αλλη ποσοτητα....... αλλα η αναλογια φτανει για 5 ατομα ααααααανετα!!!! αν θελετε να κανετε τη δοση διπλη μην διπλασιασετε και το σιροπι φτανει για δυο δοσεις !!!μην κανετε ομως πιο λιγο γιατι δεν θα φτανει να σκεπασει το λουκουμά στο εμβαπτισμα......!!!!!!!!!!!!

καλή σας όρεξη!!!!!!!!!!!!!!!!!


Δημοσίευση σχολίου