το να φτιαχνουμε μονοι μας ελαια (καποια τουλαχιστον )δεν ειναι και τοσο δυσκολο ωστοσο υπαρχουν καποια πραγματα που πρεπει να εχουμε υποψη μας για να μην γινουν τοξικα... βρηκα λοιπον αυτο το αρθρο!
στο συγκεκριμενο site υπαρχουν πολυ ενδιαφεροντα και επιστημονικα κειμενα που μπορει να μας βοηθησει να παραγωγουμε ποιοτικα ελαια για τον εαυτο μας και την οικογενεια μας και γιατι οχι και για καποιους φιλους !!!
το παρακατω κειμενο ανηκει στην ιστοσελιδα αρωματοθεραπεια !!!
Τα φυτικά έλαια αποτελούνται από λιπαρά οξέα. Χημικά υπάρχουν δύο τύποι λιπαρών οξέων : «κορεσμένα» και «ακόρεστα». Τα «ακόρεστα» λιπαρά οξέα είναι εκείνα που προσδίδουν στα λάδια τις θρεπτικές, μαλακτικές, προστατευτικές, αντιγηραντικές τους ιδιότητες…
Ορισμένα λιπαρά οξέα είναι πιο εύθραυστα από άλλα. Υπό ορισμένες συνθήκες «χαλάνε» και το λάδι χάνει τις ιδιότητες του.
Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής :
- Οξείδωση
- Ζέστη : (υδρογόνωση σε θερμοκρασία πάνω από 180 βαθμούς C)
- Λιπόλυση : υποβάθμιση των λιπαρών οξέων παρουσία ενζύμων (λιπάση…).
Θα εξετάσουμε εδώ το φαινόμενο της οξείδωσης που είναι το πλέον συχνό στην κοσμητολογική χρήση των φυτικών ελαίων.
Η οξειδωτική ικανότητα ενός φυτικού ελαίου και ενός βουτύρου εξαρτάται από την τύπο και την συγκέντρωση των λιπαρών οξέων που το συνθέτουν.
Κατά κανόνα, όσο περισσότερους διπλούς δεσμούς έχει το λιπαρό οξύ τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία οξειδώνεται. Η οξείδωση των λιπαρών οξέων τα μεταμορφώνει σε μόρια που μπορεί να αποδειχτούν τοξικά για τον οργανισμό.
Στην πράξη το φαινόμενο της οξείδωσης είναι εύκολο να εντοπιστεί επειδήτροποποιεί την όψη του φυτικού ελαίου (οσμή ταγγισμένου, αλλαγή χρώματος).
Στην πράξη το φαινόμενο της οξείδωσης είναι εύκολο να εντοπιστεί επειδήτροποποιεί την όψη του φυτικού ελαίου (οσμή ταγγισμένου, αλλαγή χρώματος).
Ορισμένοι παράγοντες επιταχύνουν την οξείδωση αλλά δεν είναι ικανά και απαραίτητα στοιχεία για την προκαλέσουν : το οξυγόνο, το φως, η επαφή μεπρο-οξειδωτικά μέταλλα (σίδηρος ή χαλκός : Προσοχή στη συσκευασία), η παρουσία χρωστικών όπως η χλωροφύλλη, η παρουσία ενζύμων (λιπάση…) και κυρίως η ζέστη που δρα ως καταλύτης των χημικών αντιδράσεων της οξείδωσης.
Παράγοντες που μπορούν να επιβραδύνουν το φαινόμενο της οξείδωσης είναι η υψηλή φυσική περιεκτικότητα του λαδιού σε βιταμίνη Ε.
Τα πολύ ευαίσθητα λάδια φυλάσσονται σε ψυχρό μέρος (ψυγείο), σε κλειστό φιαλίδιο, δεν πρέπει να αερίζονται ούτε να εκτίθενται στο φως για 6 – 8 μήνες μετά το άνοιγμα και να προσθέτουμε βιταμίνη Ε μόλις τα παραλαμβάνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου